Geschiedenis

Beeldbepalend voor de Nieuwe Willemshaven van Harlingen stond decennialang op de Willemskade een rode vultrechter. Hij vormde de schakel tussen de zee en het vasteland. Deze vultrechter is vermoedelijk begin 1900 gebouwd en heeft eerst jaren dienst gedaan in het havengebied van Rotterdam. In de oorspronkelijke vorm en kenmerkende rode kleur is de trechter in de vorige eeuw door het Harlinger bedrijf Spaansen BV overgenomen en op rails van de Willemskade aan de Willemshaven geplaatst. De vultrechter werd gebruikt bij de overslag van zand, schelpen, graan, grind en andere bulkgoederen uit de ruimen van schepen. Vrachtwagens reden onder de trechter en werden zo geladen. Wie de haven bezocht kon de rood geschilderde vultrechter op de Willemskade niet ontlopen. Menig bezoeker heeft deze trechter als beeldbepalend object voor het havengebied gefotografeerd. Onder de eigen bewoners van de stad Harlingen stond de vultrechter bekend als 'De zandtrechter van Spaansen'.

Door verplaatsing van de bedrijfsactiviteiten moest deze vultrechter in 2004 het veld ruimen en verdween naar een opslagterrein. Gelukkig viel hij niet ten prooi aan de smeltovens en bleef hij zijn oorspronkelijke staat behouden. Een uniek object verdween daarmee van de Willemskade. Jarenlang keek niemand er nog naar om. 

In 2014 werd het idee openbaar gemaakt om van de vultrechter een luxe, comfortabele hotelkamer te maken. Het bleef bij een idee en eerste schets, maar tot realisatie kwam het niet. Het plan verdween toen naar de achtergrond. In januari 2018 hebben wij, Marcel en Linda Bambach, het plan uit de ijskast gehaald en nieuw leven ingeblazen. Enthousiast en voortvarend zijn we aan de slag gegaan.

De historische rode vultrechter is op 5 september 2018 weer teruggeplaatst op zijn oude, vertrouwde plaats: de oorspronkelijke rails van de Willemskade. Nu echter niet als vulpunt voor vrachtauto’s, maar als duurzaam, luxe en comfortabel ingericht éénkamerhotel met veel privacy en een uniek uitzicht op de Waddenzee en de Nieuwe Willemshaven.

De Willemshaven

De Willemshaven is vanaf het einde van de negentiende eeuw in gebruik geweest als op- en overslaghaven.  Het gebied had vanwege de ligging van de haven van Harlingen veel potentie. In de afgelopen jaren wijzigde de Willemshaven van een drukke industriële haven naar een haven waar de gemeente druk bezig is om van het gebied een aantrekkelijk toeristisch havengebied te maken. In de verschillende binnenhavens liggen een groot aantal historische en recreatieve schepen afgemeerd. Harlingen kent de grootste bruine vloot van Nederland. Op de Willemskade staan verschillende gebouwen die passen bij de uitstraling van het gebied waaronder het entrepotgebouw uit 1903.

Bij de Willemshaven is op de Willem Barentsz-werf gebouwd aan een replica van de de Willem Barentsz. Dit betreft een reconstructie van het type schip waarmee de zeevaarders naar Nova Zembla zeilden. Nu het schip voltooid is, kan het schip worden ingezet voor toeristisch-recreatieve doeleinden, historisch onderzoek en voor opleiding.

Harlingen

Harlingen is één van de Nederlandse havensteden en is gelegen aan het Unesco werelderfgoed De Waddenzee. Als één van de Friese elf steden maakt het deel uit van de schaatsroute. Het centrum kent zo’n 600 verschillende monumenten. Dankzij het roemruchte nautische verleden zie je de rijke erfenis van bijzondere grachtenpanden en grachten. Harlingen heeft een leuk centrum met een flink aantal winkels, restaurants, gezellige cafés en vormt het decor voor kleine en grootschalige evenementen zoals The Tall Ships Races: een armada van culturen. U ruikt de geur van getaande zeilen en touwen en u ziet een armada van driemasters, matrozen die vanaf schepen de haven in turen en hoort het geluid van scheepstoeters. Tijdens de Tall Ships Races Harlingen 2019 was heel Harlingen in nautische sferen. Na twee spannende races finishen tachtig zeilschepen in Harlingen, waar ze vier dagen lang verbleven en het decor vormden van dit nautische spektakel. Bezoekers konden een kijkje nemen op de Tall Ships en genieten van de vele gratis optredens die op verschillende plekken in de stad werden gegeven.

De Harlinger visserijdagen

De Friese havenstad staat elk jaar aan het einde van de maand augustus in het teken van de Visserijdagen. De bezoekers worden vier dagen lang getrakteerd op muziek, dans, zang, folklore, gastronomie, markten, kermis, cultuur en sportieve activiteiten. Het evenement aan de Waddenzee trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers waarbij het zwaartepunt op zaterdag ligt.

Dé Harlinger UITagenda toont een volledig overzicht van alle evenementen en andere activiteiten in en rondom Harlingen, heeft snelle zoek- en filtermogelijkheden, zo ben je in mum van tijd op de hoogte van activiteiten, evenementen, recreatie, kunst, cultuur en musea in en rondom Harlingen.